Monday 19 November 2007

ABOUT UNDER CONSTRUCTIONS



























UNDER CONSTRUCTION

Всичко може да бъде конструкция. Да продължава да се създава. Да се преправя. Да се остави времето да го моделира. Непрестанно. От зрънцето идея, до реализирането и в материал или медия, нещата се случват постоянно. Това, което зрителят не вижда, понякога е по-важно от факта „произведение на изкуството”. А именно - процесът по реализирането на този факт. За него обикновено не се говори. „Случването” на произведението остава интимна територия само на правещите го.

Всъщност много трудно някой би могъл да опише адекватно това, което го стимулира да изобрази чувствата си. Всички кошмари, надежди, разочарования - постоянната смяна на настроенията. Още по-малко се коментира пост-фактум животът на произведението, неговото въздействие, приложение, а защо не и влияние.

Това ме е занимавало винаги, когато съм бил в тишината на ателието си. Затова се наемам да разкрия back stage процеса по начин, който мисля че би бил любопитен за теб - гледащия резултата. Но не като показвам мемориал от стативи, бои и четки, разнообразни материали и недовършени скици, а като настроение и различна позиция към акта. Като прескачам границата между правещ и наблюдаващ. Един вид мейкинг, но без авторитетния ми режисьорски коментар зад кадър.

В момента, в който пиша тези неща, стотици като теб гледат на живо как се прави война или как се гонят престъпници, как урагани опустошават огромни територии. Милиони други са online и комуникират беззвучно. Отварят линкове, теглят информация, наблюдават от домовете си как светът се преконструира всеки миг. Четат вестници, гледат филми и слушат музика, без да излизат от стаята. Почти безплатно. Без усилие. В този виртуален свят една от малкото тайни е да попаднеш на празен екран с надпис „this site is still under construction”. Защото там, където няма тайни, любопитството се фокусира върху нещата, които не можеш да видиш – тези, които се конструират все още. Утре и те ще са в глобалната мрежа, но в този момент гледаш само празния екран. А зад него може да се крие базата данни, която си търсил винаги...

„...В момента няма връзка с този номер...”

Не мога да си позволя да живея тук, в този момент и в същото време да превръщам ателието в паралелна реалност. Скъсам ли връзката с другото наоколо, ще започна да създавам капсулирани, отвлечени свидетелства за несъществуващи животи.

И все пак, не приемай всичко написано за чиста монета. Моите средства са нереални, а идеите ми - субективни. Може би това, което правя е поредната илюзия. При това - незавършена…

2 comments:

Efrosina said...

Eto edin kolaj na tema Under Constraction, v koito ima tekstowa greshka koqto e namrila po-dobra ilustraciq na obraza.
http://bp2.blogger.com/_OwKFjGqsDOQ/Ryea1EBdL-I/AAAAAAAAAIg/UaP7GSLkYnA/s1600-h/under-constrACTION.jpg

iliart said...

S izvestno zakusnenie vidiah komentara... Kade go tozi poster? Pozatrili sa go neshto.
Pozdravi,
I.